Ce nu stiai despre vinuri

Fiind o băutură cu o vechime considerabilă, vinul este, chiar și la momentul actual, una dintre cele mai îndrăgite, dar și cele mai elegante băuturi. Atât în rândul doamnelor, cât și în rândul domnilor, un pahar de vin potrivit, sofisticat și rafinat, precum cel de la Gramofon Wine poate să impresioneze și să cucerească chiar și un degustător înrăit.

Există, totuși, foarte multe lucruri interesante despre vin, prea puțin cunoscute. Tocmai din acest motiv, dar și din dorința de a te familiariza cu tot ceea ce ține de sfera vinului, astăzi vei afla 10 lucruri pe care nu le știai despre vin. Dacă ești curios să vezi despre ce este vorba, rămâi pe aproape. Unele o să te surprindă!

Cercetând am descoperit câteva detalii despre vin pe care nu foarte multe persoane le cunosc. Vinul, deși atât de cunoscut, are și el secretele lui. Ești pregătit să vezi despre ce este vorba? Fii cu ochi-n patru!

Există aproximativ 10.000 de soiuri diferite de struguri pentru vin

Știai că există aproximativ 10.000 de soiuri diferite de struguri pentru vin? Ei bine, de-a lungul timpului, soiurile de struguri s-au diversificat. De altfel, altoiul este cel care a permis reproducerea cât mai multor astfel de soiuri de struguri, special dedicate vinului rafinat, alb, rose sau roșu. Soiuri diferite de struguri sunt folosite și în cazul vinurilor Rose Merlot Sec cu un caracter puternic care merită descoperit. Aceeași premisă este valabilă și în cazul vinurilor din gama Virtuoz, Gramofon Wine, Sauvignon Blanc Sec și tot ceea ce îți pune la dispoziție Gramofon Wine.

Femeile din antichitate nu aveau voie să bea vin

Chiar este adevărat faptul că femeile din antichitate nu aveau voie să bea vin. De fapt, acest lucru le era total interzis. În cazul în care se încumetau să facă asta și erau prinse, soților lor le era permis fie să le pedepsească, fie să divorțeze de ele.

Sticlele de vin cu dop de plută nu se depozitează niciodată vertical

Dacă vrei să o numești așa, poate fi chiar o regulă. Pasionații de vin s-ar putea să știe acest detaliu. Astfel, este curios faptul că sticlele de vin cu dop de plută nu se depozitează niciodată vertical, ci orizontal. De ce se apelează la acest gest? Iată că este bine să se procedeze așa pentru că în acest mod dopul de plută se menține umed, iar ca urmare acesta nu se va usca și nu va permite aerului să intre în sticlă.

China ocupă primul loc la consumul de vin

Nu este de mirare faptul că această țară este în majoritatea domeniilor pe primul loc. Astfel, chiar și în acest caz, China ocupă primul loc la consumul de vin, dovedit prin prisma statisticilor fiind faptul că fiecare locuitor consumă undeva la 1.9 l de vin. Ocupă acest loc doar pentru că populația sa este foarte mare. Dacă nu ne-am raporta la aceasta, ci la numărul de litri de vin consumați, Vaticanul ar fi pe primul loc cu 74 de litri de vin per cap de locuitor.

Vinul poate reduce riscul bolilor de inimă

Nu o spunem noi, ci experții o spun. Astfel, s-a ajuns la concluzia că vinul, consumat în cantități regulate și moderate, poate reduce risculul bolilor de inimă. De aici înțelegem de ce unele persoane de la țară, înainte de masă preferă să consume un pahar de vin, care se presupune să ține doctorul departe.

Nu toate categoriile de vin devin mai bune odată cu trecerea timpului

Dacă până acum ai avut impresia că orice vin păstrat o perioadă lungă de timp la condiții optime va deveni un vin mai bun, iată că te-ai înșelat. Nu toate categoriile de vin devin mai bune odată cu trecerea timpului. Nu toate vinurile, mai ales cele naturale, produse în gospodării, au proprietatea de a se îmbunătății. Ba mai mult, este recomandat ca acestea să se consume în maximum doi ani.

Tradiția de a ciocni paharele are o istorie amplă

Știai că această tradiție, de fapt, datează din Roma Antică? Cum s-a ajuns la acest gest al ciocnirii paharelor? Ei bine, află că în Roma Antică, musafirii, de fiecare dată, ciocneau paharele cu gazdele. Doar în acest mod, stropii sau unele picături de vin ajungeau în paharul celuilalt. În acest mod, aceștia se asigurau că băutura pe care o servesc nu a fost otrăvită.

Cu cât o cultură viticolă este mai solidă, cu atât alcoolismul este mai redus

Statisticile din Franța arată faptul că, inevitabil, cu cât o cultură viticolă este mai solidă, cu atât alcoolismul este mai redus. Aceste regiuni în care strugurii se cultivă pe porțiuni mari de pământ sunt Bordelais și Burgundia, iar cele în care rata alcoolismului este mai ridicată sunt  Bretania, respectiv nordul Franței. Altfel spus, informarea, cultura gustului și educația sunt cele care influențează abuzul de alcoolism.

Cea mai mare colecție de vin de calitate se află în Moldova

În Moldova se află, așadar, cea mai mare colecție de vin de calitate. Unde mai exact? Într-o pivniță din Milestii Mici, loc în care sunt depozitate peste 1,5 milioane de sticle de vin. Interesant, nu-i așa?

Iată ce se spune despre vinul la volan

S-ar putea să nu fi știut faptul că vinul, consumat pe stomacul gol, trece în sânge în mai puțin de 20 de minute. De altfel, lucrurile stau diferit atunci când acesta se consumă imediat după masă sau când stomacul nu este gol. Într-o astfel de situație, trecerea alcoolemiei în sânge se face progresiv. Alcolemia va fi maximă doar la o oră de la ultimul pahar de vin consumat. Ca urmare, vezi când conduci și cum conduci.

Vinurile albe favorizează apariția durerilor de cap

Vinurile albe au o cantitate generoasă de sulfați, motiv pentru care, prin intermediul acestora, ele favorizează apariția durerilor de cap. În UE, concetrațiile actuale permise sunt de 210 ml/litru pentru vinurile albe seci și 210-400 ml/litru pentru vinurile dulci care sunt cunoscute pentru cantitatea de 5g de zahăr/litru. Ca urmare, dacă ești un adept al vinurilor albe și aproape de fiecare dată te doare capul, acum știi de ce.