• Secretul vinului rosu

    Secretul vinului rosu? Ei bine, vinul rosu este atat unul dintre cele mai des intalnite vinuri, cat si unul dintre cele mai consumate. Acesta nu are doar un secret, ci in spatele acestuia se ascund o multime de proprietati si beneficii, de care poti beneficia chiar tu. Esti curios sa vezi care este secretul vinului rosu, care sunt toate secretele acestui vin? Urmeaza sa faci cunostinta cu acestea in randurile de mai jos.

    Vinul rosu si proprietatile sale

    Vinul rosu este un vin foarte apreciat, insa acesta se remarca cel mai mult prin faptul ca este facut doar dintr-o specie de struguri. Care este numele acesteia? Aceasta specie de struguri este cunoscuta sub denumirea de Vitis vinifera. Cat despre culoare, aceasta este una foarte proeminenta, in special datorita cojilor de struguri, care contin un pigment cunoscut sub numele de antocianina.

    Vinul rosu nu se remarca doar prin culoare, gust si mod de preparare, ci si prin proprietatile si substantelor importante care au un rol benefic pentru organism. Cele mai cunoscute sunt potasiul, flourul, fosforul si nu in utimul rand, vitaminele B.

    Ceea ce se mai remarca in cazul vinului rosu este resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti ai vinului. Un vin rosu bun este recunoscut tocmai pe baza acestui resveratrol, care este un ingredient cheie in compozitia vinului. Acesta are o sumedenie de posibile proprietati benefice, printre care se numara protejarea vaselor de sange, reducerea colesterolului rau, prevenirea formarii posibilelor cheaguri de sange, dar si reducerea inflamatiilor.

    Alte substante benefice care vin la pachet cu vinul rosu sunt flavonoidele – care sunt o serie de antioxidanti puternici, melatonina, dar si taninurile – puternici antioxidanti care ajuta la regenerarea celulelor.

    Esti curios sa vezi care sunt, de fapt, toate beneficiile pe care vinul rosu le poate avea asupra organismului? Unul dintre secretele vinului rosu este chiar acesta. Vinul rosu s-a dovedit a fi benefic pentru multe parti ale corpului. Iata despre ce este vorba.

    Vinul rosu si creierul – care sunt beneficiile vinului rosu pentru creier?

    Este foarte cunoscut faptul ca vinul rosu poate avea si efecte negative asupra creierului, insa de aceasta data ne ocupam de beneficiile pe care acesta le are. Ca urmare, este demn de amintit ca resveratrolul are foarte multe proprietati neuroprotective, motiv pentru care vinul, baut in cantitati moderate, protejeaza creierul de boala Alzheimer.

    Un studiu care s-a realizat in Spania in anul 2013 dovedeste clar ca vinul rosu este, de altfel, un prieten care alunga depresia.

    Vinul rosu si circulatia sangelui – care este efectul vinului rosu asupra circulatiei sangelui?

    Ajungem pe baza informatiilor mentionate anterior sa spun si ca vinul rosu imbunatateste functia endoteliala. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca, in cantitati moderate, vinul ajuta vasele de sange sa se relaxeze. Vinul, de altfel,  ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, dar si diminueaza efectele negative pe care fumatul constant il are asupra organismului.

    Ceea ce ne surprinde pe noi este faptul ca vinul ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, prevenind in acest fel, indirect, diabetul zaharat de tip 2.

    Vinul rosu si cancerul – ce informatii detinem despre aceasta boala?

    Multe studii realizate in domeniu au evidentiat o premisa care spune ca resveratrolul poate omori diferitele celule afectate de cancer. Care sunt tipurile de cancer pe care resveratrolul le poate preveni? Este indicat sa amintim cancerul de prostata, cancerul pulmonar, dar si cancerul de colon.

    Vinul rosu si servirea acestuia – cum se serveste vinul rosu in mod corect?

    Vrem sa amintim faptul ca fiecare vin in parte are un mod corespunzator de degustare si testare.

    Astfel, sa nu uiti niciodata ca vinul rosu se serveste in pahare cu picior inalt, cu pantec mare. Si chiar daca un astfel de pahar are o capacitate de 500 ml, retine faptul ca acesta nu se umple, ci se toarna in pahar o cantitate de vin care se acopere doar partea de jos.

    De la aceasta regula fac, insa, exceptie cateva vinuri. Despre ce vinuri este vorba? In discutie trebuie sa aducem vinurile rosii dulci, care trebuie servite, intotdeauna, in pahare cu cupe mici. Aceste pahare au, de obicei, o capacitate de 250 ml si in ele se poate servi chiar si vinul rose.

    Vinul rosu si mancarea – care sunt felurile de mancare care se potrivesc cu vinul rosu?

    Te-ai intrebat vreodata care sunt felurile de mancare care se potrivesc cu vinul rosu? Vinul rosu si mancarea potrivita acestui fel de vin este un subiect foarte discutat.

    Tocmai din acest motiv, amintim faptul ca vinul rosu este un aliat perfect al carnii. Amintim aici carnea de porc, carnea de vita, carnea de miel, carnea de berbec, dar si carnea de vanat. De altfel, chiar si rata si curcanul pot fi servite alaturi de un pahar de vin rosu.

    Alaturi de un vin rosu gustos merg si branzeturile mature, precum branza cheddar, emmental, parmezanul, brie, branza albastra, gruyere si gouda.

    Ce tipuri de vin rosu exista? – iata ce-ti recomandam

    Iata ce-ti recomandam in materie de vin rosu:

    Merlot

    Chiar daca nu este un vin atat de fin si rafinat precum este cel Pinot Noir, vinul Virtuoz Merlot Sec abunda de o aroma care merita neaparat descoperita. Pe de alta parte, este un vin rosu usor, putand avea un nivel moderat de arome de prune, cireste negre sau chiar mure.

    Feteasca Neagra

    Un vin reprezentativ este Feteasca Neagra Demisec, un vin care are la baza puternice arome de fructe de padure, de cirese amare sau chiar nuante lemnoase. Prin ce se mai defineste acesta? Vinul Feteasca Neagra Demisec este un vin catifelat, rafinat, avand in acelasi timp subtile arome dulci.

    Care dintre acestea sunt preferatele tale? Fara de care nu ti-ai putea imagina cina?

  • 10 lucruri pe care nu le știai despre vin

    Fiind o băutură cu o vechime considerabilă, vinul este, chiar și la momentul actual, una dintre cele mai îndrăgite, dar și cele mai elegante băuturi. Atât în rândul doamnelor, cât și în rândul domnilor, un pahar de vin potrivit, sofisticat și rafinat, precum cel de la Gramofon Wine poate să impresioneze și să cucerească chiar și un degustător înrăit.

    Există, totuși, foarte multe lucruri interesante despre vin, prea puțin cunoscute. Tocmai din acest motiv, dar și din dorința de a te familiariza cu tot ceea ce ține de sfera vinului, astăzi vei afla 10 lucruri pe care nu le știai despre vin. Dacă ești curios să vezi despre ce este vorba, rămâi pe aproape. Unele o să te surprindă!

    Cercetând am descoperit câteva detalii despre vin pe care nu foarte multe persoane le cunosc. Vinul, deși atât de cunoscut, are și el secretele lui. Ești pregătit să vezi despre ce este vorba? Fii cu ochi-n patru!

    Există aproximativ 10.000 de soiuri diferite de struguri pentru vin

    Știai că există aproximativ 10.000 de soiuri diferite de struguri pentru vin? Ei bine, de-a lungul timpului, soiurile de struguri s-au diversificat. De altfel, altoiul este cel care a permis reproducerea cât mai multor astfel de soiuri de struguri, special dedicate vinului rafinat, alb, rose sau roșu. Soiuri diferite de struguri sunt folosite și în cazul vinurilor Rose Merlot Sec cu un caracter puternic care merită descoperit. Aceeași premisă este valabilă și în cazul vinurilor din gama Virtuoz, Gramofon Wine, Sauvignon Blanc Sec și tot ceea ce îți pune la dispoziție Gramofon Wine.

    Femeile din antichitate nu aveau voie să bea vin

    Chiar este adevărat faptul că femeile din antichitate nu aveau voie să bea vin. De fapt, acest lucru le era total interzis. În cazul în care se încumetau să facă asta și erau prinse, soților lor le era permis fie să le pedepsească, fie să divorțeze de ele.

    Sticlele de vin cu dop de plută nu se depozitează niciodată vertical

    Dacă vrei să o numești așa, poate fi chiar o regulă. Pasionații de vin s-ar putea să știe acest detaliu. Astfel, este curios faptul că sticlele de vin cu dop de plută nu se depozitează niciodată vertical, ci orizontal. De ce se apelează la acest gest? Iată că este bine să se procedeze așa pentru că în acest mod dopul de plută se menține umed, iar ca urmare acesta nu se va usca și nu va permite aerului să intre în sticlă.

    China ocupă primul loc la consumul de vin

    Nu este de mirare faptul că această țară este în majoritatea domeniilor pe primul loc. Astfel, chiar și în acest caz, China ocupă primul loc la consumul de vin, dovedit prin prisma statisticilor fiind faptul că fiecare locuitor consumă undeva la 1.9 l de vin. Ocupă acest loc doar pentru că populația sa este foarte mare. Dacă nu ne-am raporta la aceasta, ci la numărul de litri de vin consumați, Vaticanul ar fi pe primul loc cu 74 de litri de vin per cap de locuitor.

    Vinul poate reduce riscul bolilor de inimă

    Nu o spunem noi, ci experții o spun. Astfel, s-a ajuns la concluzia că vinul, consumat în cantități regulate și moderate, poate reduce risculul bolilor de inimă. De aici înțelegem de ce unele persoane de la țară, înainte de masă preferă să consume un pahar de vin, care se presupune să ține doctorul departe.

    Nu toate categoriile de vin devin mai bune odată cu trecerea timpului

    Dacă până acum ai avut impresia că orice vin păstrat o perioadă lungă de timp la condiții optime va deveni un vin mai bun, iată că te-ai înșelat. Nu toate categoriile de vin devin mai bune odată cu trecerea timpului. Nu toate vinurile, mai ales cele naturale, produse în gospodării, au proprietatea de a se îmbunătății. Ba mai mult, este recomandat ca acestea să se consume în maximum doi ani.

    Tradiția de a ciocni paharele are o istorie amplă

    Știai că această tradiție, de fapt, datează din Roma Antică? Cum s-a ajuns la acest gest al ciocnirii paharelor? Ei bine, află că în Roma Antică, musafirii, de fiecare dată, ciocneau paharele cu gazdele. Doar în acest mod, stropii sau unele picături de vin ajungeau în paharul celuilalt. În acest mod, aceștia se asigurau că băutura pe care o servesc nu a fost otrăvită.

    Cu cât o cultură viticolă este mai solidă, cu atât alcoolismul este mai redus

    Statisticile din Franța arată faptul că, inevitabil, cu cât o cultură viticolă este mai solidă, cu atât alcoolismul este mai redus. Aceste regiuni în care strugurii se cultivă pe porțiuni mari de pământ sunt Bordelais și Burgundia, iar cele în care rata alcoolismului este mai ridicată sunt  Bretania, respectiv nordul Franței. Altfel spus, informarea, cultura gustului și educația sunt cele care influențează abuzul de alcoolism.

    Cea mai mare colecție de vin de calitate se află în Moldova

    În Moldova se află, așadar, cea mai mare colecție de vin de calitate. Unde mai exact? Într-o pivniță din Milestii Mici, loc în care sunt depozitate peste 1,5 milioane de sticle de vin. Interesant, nu-i așa?

    Iată ce se spune despre vinul la volan

    S-ar putea să nu fi știut faptul că vinul, consumat pe stomacul gol, trece în sânge în mai puțin de 20 de minute. De altfel, lucrurile stau diferit atunci când acesta se consumă imediat după masă sau când stomacul nu este gol. Într-o astfel de situație, trecerea alcoolemiei în sânge se face progresiv. Alcolemia va fi maximă doar la o oră de la ultimul pahar de vin consumat. Ca urmare, vezi când conduci și cum conduci.

    Vinurile albe favorizează apariția durerilor de cap

    Vinurile albe au o cantitate generoasă de sulfați, motiv pentru care, prin intermediul acestora, ele favorizează apariția durerilor de cap. În UE, concetrațiile actuale permise sunt de 210 ml/litru pentru vinurile albe seci și 210-400 ml/litru pentru vinurile dulci care sunt cunoscute pentru cantitatea de 5g de zahăr/litru. Ca urmare, dacă ești un adept al vinurilor albe și aproape de fiecare dată te doare capul, acum știi de ce.