Marcel Vulpoi Co-fondator Gramofon Wine

Cum ajunge un profesor universitar/contabil posesor de cramă?

Este o poveste amuzantă modalitatea în care am devenit proprietar de cramă. Marcel Pascu, actualul meu asociat, a venit la noi, la VTM, să-i ținem contabilitatea cramei, i-am dat o ofertă de preț pentru ținerea contabilității, moment în care, ca să-l citez pe el, era să i se rupă scaunul. Moment în care i-am propus să facem un barter: noi îi dăm contabilitate, iar el echivalentul în vin. În scurt timp, am devenit dependent de Gramofon Wine.  Iar de aici până la asocierea în această cramă nu au mai fost decât câteva cifre.

 

În cazul vinului putem vorbi de pasiune sau îl consideri business?

Răspunsul la această întrebare este precum cupajul nostru de Merlot cu Fetească Neagră. Dacă acolo vorbim de 65% Merlot și 35% Fetească Neagră, vă pot spune că investiția în vin este 65% pasiune și 35% business.

 

Faci parte dintr-un val de oameni de business care intră în industria vinului. Ce aduceți diferit voi cei care aveți expertiză și în alte domenii?

Ceea ce încerc eu să fac în industria vinului este să preiau un model care s-a dovedit fiabil în alte industrii, precum industria serviciilor financiare, și să îl adaptez la vin. Cred că marea problemă a mediului de afaceri românesc este dorința uneori imperativă de a face profit imediat, sacrificând brandul și uneori viitorul business-ului. Din păcate, mulți oameni din industria vinului fac planuri pe 1-2 ani și nu strategii pe 3-5 ani.

 

Ce este mai important pentru un proprietar de cramă, terroirul pe care reușește să îl cumpere sau oamenii pe care reușește să îi implice în facerea vinului?

Românii mereu au spus că omul sfințește locul. Ăsta este și principiul meu de business din momentul în care am intrat în această afacere. Am cooptat în echipă oameni cu un background solid în industrie, precum și echipe de oameni operaționali serioși și mereu dispuși să fie alături de noi. Cât privește terroir-ul, evident că acesta ne ajută foarte mult, Dealu Mare fiind zona potrivită obținerii unor rezultate așa cum le visăm noi.

 

Cât de important, din punct de vedere business, este să faci un vin excepțional cu margini mai mici versus un vin corect, eficientizat pe costuri versus preț de vânzare?

Atunci când am început un business, am avut idealuri înalte. Ca să răspund la întrebarea voastră, niciodată nu am pus profitul deasupra calității. Așa cum am spus în numeroase rânduri, mai degrabă aș sacrifica profitabilitatea decât calitatea. Este mult mai important să mă pot uita cu încredere în ochii clientului decât să mă uit cu sfială în contul de profit și pierdere.

 

Ne ziceai când ne-am văzut că dacă nu vindeți vinul, îl beți. Considerați vinul pe care îl produceți ca pe o carte de vizită definitorie pentru voi, ca oameni?

Eu prefer vinul roșu, iar asociatul meu preferă vinul alb. Pot spune cu mâna pe inimă că vinul roșu pe care îl producem mă reprezintă total, iar Marcel Pascu garantează de cel puțin aceeași manieră pentru vinurile albe. 😊

 

Vinul cu arta. Clișeu sau rațiune? Dă-ne o explicație logică despre cum se îmbină cele două.

Picasso spunea că “Arta este o minciună ce ne apropie de adevăr”. Mare dreptate avea Omul asta. Motto-ul cramei Gramofon Wine Dealu Mare este “Wine, art, food and music – the guilty pleasures in life”. Consider că dacă cele patru de mai sus te lasă rece și nu găsești bucurie în niciuna, este foarte probabil să ai o problemă.

 

Ce este cel mai important la o sticlă de vin? Conținutul, dopul, eticheta, prețul?

Aici este exact ca în bancul: “A fost nevastă-ta fată mare? Depinde pe cine întrebi”. Există clienți care apreciază greutatea și calitatea sticlei, clienți care vor o etichetă care să transmită ceva și clienți care sunt prețo – sensibili. Prin noul nostru vin, Opus Fabula, încercăm să facem pe toată lumea fericită. Sticlele sunt importate din Italia, de o calitate excelentă, eticheta este realizată de unul dintre cei mai valoroși pictori contemporani, dra Maria Jarda. Iar despre preț, pot spune că este sub ceea ce mi-au spus toți care au gustat acest vin că valorează, chiar dacă sticla costă 200 de lei.

Vin Opus Fabula Feteasca Neagra

Vinul preferat din România? Dar din lume?

Aveți cuvântul meu de onoare că din România vinul preferat este Feteasca noastră Neagră, iar din lume Amarone.

Wine & food pairing-ul ideal pentru tine?

Fetească Neagră cu orice! 😊


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gramofonwine/public_html/wp-content/themes/villenoir/parts/part-socialshare.php on line 5

Trebuie sa ai peste 18 ani pentrua accesa acest site.

Te rugam confirma varsta